Με μια αληθινή επιδημία παχυσαρκίας ως το 2030 θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΠΟΥ, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη, στη μεγάλη πλειονότητα των 53 χωρών οι οποίες συμπεριελήφθησαν στη μελέτη αναμένεται να καταγραφεί αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και των παχύσαρκων προσώπων μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού.
Οι προβλέψεις του ΠΟΥ είναι επίσης ανησυχητικές για την Ελλάδα η οποία αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων ενηλίκων.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των παχύσαρκων ανδρών και γυναικών αναμένεται να διπλασιαστεί και να φθάσει από το 20% που καταγραφόταν το 2010 σε περίπου 40% το 2030.
Οι επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη τονίζουν ότι οι προβλέψεις αυτές διατυπώνονται με “τη μεγαλύτερη δυνατή επιφύλαξη”. Ωστόσο για τη Βρετανίδα Λόρα Γουέμπερ, μέλος της επιστημονικής ομάδας, η αύξηση της παχυσαρκίας στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και “είναι απαραίτητο να θεσπιστούν επειγόντως πολιτικές για να αντιστραφεί αυτή η τάση”.
Η παχυσαρκία αναγνωρίστηκε επίσημα ως νόσος το 1948, όπου και διαπιστώθηκε η επιδημική φύση της νόσου και η πληθώρα των ασθενειών που συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος.
Ωστόσο, ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι «ο αιφνίδιος θάνατος συναντάται συχνότερα στα παχύσαρκα άτομα» και έδινε συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες στα άτομα αυτά, ενώ ο Ινδός χειρουργός Σουσρούτα τον 6ο αιώνα π.Χ. συνέδεσε την παχυσαρκία με το σάκχαρο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η παχυσαρκία ήταν δείκτης καλοζωίας και ευμάρειας των βασιλέων, ιδιαίτερα σε καιρούς που οι άνθρωποι πέθαιναν συχνά από λοιμώξεις ή ασιτία. Ακόμη και στην περίοδο της Αναγέννησης, ο Rubens, ένας από τους σπουδαιότερους Φλαμανδούς ζωγράφους, απεικόνιζε τακτικά στους πίνακές του σωματώδεις γυναίκες.
Ένας άνθρωπος θεωρείται υπέρβαρος όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) υπερβαίνει το 25. Όταν ξεπερνά το 30, θεωρείται παχύσαρκος.
Η παχυσαρκία αποτελεί έναν σημαντικό υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Η παχυσαρκία συνοδεύεται από υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή και ανθεκτική υπέρταση.
Η διατροφή ωστόσο είναι η απάντηση στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Εσύ πόσο σωστά τρέφεσαι; Πως μαγειρεύεις και τι τρως;